Homenatge al director iranià Jafar Panahi en RAIart

Cicle en suport al realitzador iranià Jafar Panahi que ha estat condemnat a 20 anys d’inhabilitació per rodar pel·lícules o viatjar a l’estranger, “per actuar i realitzar propaganda contra el sistema”.

Petició on line: http://www.petitiononline.com/


dia 1 a les 21:00

El Círculo, 2000. 90 min.

El cercle explica tres històries diferents, que en veritat tenen molt en comú. Són històries de dones que, a força de coratge, han de trobar la manera de sortejar les burocràcies, injustícies i desigualtats imperants en un sistema que les tracta com si anessin enemigues. A través de detalls quotidians sobre els carrers d’Iran, la trama es va desenvolupant al mateix temps que cadascuna de les dones que protagonitzen les tres parts de la pel·lícula reflecteix simbòlicament un món social que li és tràgicament advers.


dia 8 a les 21:00

El Globo Blanco, 1995. 81 min.

El 21 de març, primer dia de la primavera, és l’Any Nou a Iran. Razieh, una nena de vuit anys, somia amb tenir un peix daurat per a les Festes, com a marca la tradició. Amb l’ajuda del seu germà, convenç a la seva mare perquè li doni la seva ultimo bitllet i comprar el peix. Sola als abarrotats carrers de la ciutat, perd els diners. La recerca del mateix serà l’ocasió per a noves trobades i inesperades aventures.

dia 15 a les 21:00

Fuera de Juego, 2006. 93 min.

Qui és aquell noi silenciós assegut al fons de l’autobús ple d’aficionats camino d’un partit de futbol? El noi d’aspecte tímid és en realitat una noia disfressada. Però no és ella sola. Hi ha moltes dones a les quals els agrada el futbol a Iran. Les detenen a les portes de l’estadi abans que comenci el partit i les tanquen en un lloc proper amb altres dones disfressades d’home. Al final del partit, totes seran lliurades a la brigada antivicio. Però abans les torturen sentint els rugits, els crits, els aplaudiments d’un partit que no veuen. Pitjor encara, han d’escoltar a un soldat que no sap gens de futbol explicar-los el que està passant. Però aquestes noies no estan disposades a rendir-se i seguiran inventant nous mètodes per colar-se en els partits.

dia 22 a les 21:00

Crimson Gold, 2003. 97 min.

Quan el seu amic Ali li mostra el contingut d’una bossa extraviada, en el qual figura el rebut de la compra d’un collaret, a Hussein li costa imaginar que algú pugui gastar-se tants diners. Sap que el seu miserable salari mai li permetria pagar gens semblant. El seu sentiment d’inferioritat creix quan ell i el seu amic són confosos amb lladres d’estar per casa. I rebran un nou cop quan, pel seu aspecte, se’ls impedeixi l’accés a una joieria… Hussein és repartidor de pizzes i tots els dies es desplaça en ciclomotor als barris rics de la ciutat. Així té l’oportunitat d’observar, si més no fugaçment, el tren de vida que s’oculta després de les portes d’aquests habitatges. Allà on vagi es dóna de cara amb la doble moral del sistema. Durant una sola nit, no obstant això, Hussein podrà provar les delícies d’aquest estil de vida, abans que el seu sentiment d’humiliació li empenyi a l’abisme