Memòria Popular del Mercat

Procés d’investigació i cultura comunitària sobre comerç, model de barri i proximitat realitzar amb Cohabitar entre- en el marc del programa transversal Teixir la ciutat, que busca mostrar, activar i experimentar altres formes de construir i generar ciutat a partir de les pràctiques culturals contemporànies i el treball en xarxa amb diverses iniciatives. Dues de les línies de proximitat que el centre està desenvolupant, en la segona fase, són la investigació del Comerç i model de barri i la de les Memòries comunitàries.

Memòria popular del mercat, un projecte d’intervenció en l’espai del Mercat de Sant Andreu de Palomar per afavorir un debat sobre models de mercat i de comerç de proximitat, visibilitzar les històries i memòries del mercat i del comerç de proximitat, i, sobretot, promocionar la idea que venir al mercat i a les botigues de proximitat és fer barri. Amb aquesta finalitat, i a través d’una xocolatada/taller que farem al mercat, s’instal·larà un espai de dinamització de memòries i una petita exposició de materials del Mercat de San Roque que es troben exposats al Centre d’Art. Aquest punt de memòria popular servirà per recopilar i mostrar les memòries i històries del mercat i del comerç de proximitat, i per fer tallers i entrevistes tant amb paradistes com amb veïnes i veïns i altres persones usuàries del mercat i el comerç de proximitat del barri.

El projecte té diverses fases de treball. Una primera de recopilació de fotos, entrevistes i generació del punt de memòria popular al Mercat de Sant Andreu com a espai de dinamització comunitària. Una segona fase com a espai d’exposició al Centre d’Art, entre el febrer i el març. Finalment, des d’una visió a llarg termini, esperem que sigui possible crear un espai de memòria i d’interpretació del mercat a la carpa transitòria, i que aquest espai serveixi com a exemple de punt d’interpretació i material per ser mostrat també al nou mercat. Coordina i produeix: Cohabitar entre-, Centre d’art de Fabra i Coats de Barcelona.